Sundhedsarv og restebrød

 

 

Jeg er vokset op i 80-erne. Med en mor der var interesseret i det alternative. Før det rigtigt blev moderne. Alternative former for behandling. Naturmedicin. Zoneterapi. Akupunktur. Hun havde altid lige et sundt trick, og så kastede hun sig ofte ud i at røre et eller andet nyt sammen i køkkenet.

Min mor kan alt. Det mente jeg som barn. Og det mener jeg stadig. Hun har virkelig været en inspiration, og helt klart påvirket mig til at være den jeg er i dag. Som barn oplevede jeg hvordan hun tapetserede, malede, reparerede bilen. Bagte kager, rugbrød og lavede smørrechokolade. Hvad blev der egentlig af det? Det skal jeg da lige have fundet en god opskrift på. Kender du nogen?

Min sundhedsalternative opvækst er kodet ind i mit dna. Det er ikke noget jeg tænker over, sådan er det bare. Jeg giver mine børn Echinaforce og c-vitaminer når der er sygdom. Hvidløg og ingefær. Jeg laver mad fra bunden. Når man er inde i en rutine omkring det, tager det ikke specielt lang tid. I hvert fald ikke det jeg laver. Det hænger selvfølgelig også sammen med, at madlavning ikke har min store interesse. Men laves skal det, for at mine unger får noget ordentligt mad. Og det må gerne være groft. Det er godt for helbredet i al almindelighed, og fordøjelsen i særdeleshed. Har jeg lært. Men det er måske ikke sandheden for alle, mere om det en anden gang.

En af de grove ting jeg ofte bager er ”restebrød”. To af mine børn er små, og de efterlader ofte lidt for meget morgenmad, så jeg er simpelthen begyndt at gemme deres rester af havregrød, havregryn med mælk og rosiner, øllebrød eller hvad de nu har fået efterladt… Sommetider står der f.eks en halv gryde med havregrød tilbage på bordet, fordi teenageren pludselig ikke mener at morgenmad er nødvendigt. Selv et par glas mælk, eller førnævntes urørte kop te, kan blive gemt i en beholder i køleskabet, og lørdag morgen ryger det hele ned i en skål med gær, kerner, lidt salt og hvedemel til konsistensen er tilpas. Bum! Lækkert weekendbrød.

Og så er det en helt perfekt aktivitet at lade børnene deltage i. De elsker at være med til at bage!

Restebrød. lækkert brød ud af rester.
Elvira på 4 år har formet boller og franskbrød ud af rester fra morgensmaden.

Noget der tiltaler mit køkkentemperament særdeles godt ved denne fremgang,er, at det er umuligt at angive nogen form for opskrift til denne slags brød. -Dog vil jeg sige at hvis der indgår meget havregød eller øllebrød i dejen, salter jeg ikke.

hjemme bag; børn i køkkenenet, restebrød
Boller lavet på morgenmadsrester, toppet med birkes fra min mors valmuer og købe-sesamfrø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.