TIRSDAGSTIPS! Spar penge på madbudgettet

Kodeordet er: madplan!
Mega kedeligt, men enormt besparende. Bonus: du sparer tid.
Efter jeg er blevet konsekvent omkring madplanlægningen, kan vi holde os på 5000 kr. i gennemsnit om måneden for to voksne, en teenager, to små børn (herunder et blebarn) og to katte der får kvalitetsfoder fra dyrehandleren. Beløbet dækker både fødevarer, husholdnings-, og hygiejneartikler. Og vi lever godt! Og omkring 75 % økologisk vil jeg tro.

Læg en plan for hele ugen og handel stort ind én gang. Så slipper du for at blive fristet til at købe alt muligt du ikke har brug for, og kan nøjes med at supplere op en gang i løbet af ugen med mælk og eventuelt frisk frugt, hvis børnene har været ekstra glubske.
Falder jeg over et godt tilbud køber jeg gerne ekstra og fryser ned. Der kan især være mange penge at spare på datovarer. Slagterafdelingen i vores supermarked har en fin og overskuelig køleboks, hvor jeg ofte gør gode fund.
Jeg sørger for løbende at få tømt fryseren, og jeg planlægger gerne ugens retter, så ingredienserne kan bruges til flere forskellige retter. F.eks. kan 1 kg. hakket oksekød blive til både pasta med kødsovs, lasagne, pizza og mexicanske pandekager.
En nakkesteg på godt 1 kg. kan blive til koteletter i fad, ovnsteg og biksemad.
Så kan man jo fryse noget af det ned og gemme til næste uge, hvis man gerne vil skabe lidt variation i madplanen og undgå at gå helt kold i hakket kød…

I løbet af ugen spiser vi ca. kød 3-4 gange, vegetar 2 gange (grød, pizza, pasta, grøntsagslasagne mm.) og fisk 1 gang.

madplan
Menuplan over ugens retter. Farvekoden er: rød=kød, orange=fisk og grøn=vegetar

For at skabe et overblik har jeg lavet en madplan der hænger på væggen. Til den hører en stak sedler med de retter der er de største succeser herhjemme. Den er stille og roligt bygget op, så kan man altid kigge i den og lægge en plan for ugen. Jeg er dog gået mere over til at planlægge ud fra de tilbud jeg falder over. Sedlerne har forskellige farver, alt efter om det er kød, fisk eller vegetar. Det gør det nemt for de andre i familien at se hvad vi skal have, og det er med til at give mig et overblik over om retterne er varierede nok.

Nogle har gavn af at bestille mad hos et af de firmaer der leverer varene lige til døren. Det har jeg selv benyttet mig af nogle gange, og det er især lækkert at man slipper for at skulle slæbe varerne hjem fra byen, men som regel kan jeg finde det billigere i et fysisk supermarked især hvis de har gode tilbud, eller et godt udvalg af datovarer.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.